Winnaars en verliezers bij coalitievorming

In pakweg 20 gemeenten wordt nog onderhandeld over de coalitievorming. Dat betekent dat in verreweg de meeste gemeenten bekend is welke partijen de wethouders gaan leveren. De lokale partijen leveren de meeste bestuurders. In 76% van de gemeenten doen zij mee in het dagelijks bestuur van de gemeente. Vier jaar geleden was dat nog 70%.

Coalitie college wethouder bestuur winnaars verliezers

Het CDA doet het van de partijen die ook op andere bestuurlijke niveaus actief zijn lokaal nog steeds het beste, maar levert opnieuw wethouderszetels in. De christendemocraten doen nu nog mee in 66% van de gemeenten. De VVD levert in 57% van de gemeenten een wethouder en nadert het CDA. In 88% van alle gemeenten zitten CDA en/of VVD in het dagelijks bestuur.

GroenLinks verzilvert de verkiezingswinst bij de coalitievorming van 2018. De partij doet nu in 26% van de gemeenten mee. Ook de ChristenUnie groeit. De partij levert in 24% van de gemeenten een wethouder. De SGP is onveranderlijk stabiel en doet mee in het dagelijks bestuur van 15% van de gemeenten.

Coalitievorming coalitie college wethouder sgp christenunie

D66 en de SP krijgen klappen. Zij leveren een groot aantal wethouders in en doen nog maar mee in 24% en 6% van alle gemeenten. Het verlies van de PvdA is iets minder dramatisch. De sociaaldemocraten doen nog in slechts 28% van de gemeenten mee. Denk, de Partij voor de Dieren en de PVV leveren nergens een wethouder. 50Plus doet dat alleen in Venlo en Vlissingen.

Het is opmerkelijk dat in 21 gemeenten de grootste partij buitenspel is gezet en niet meedoet in het dagelijks bestuur.