Als je met het plan speelt om een bepaalde woning te gaan huren is het vanzelfsprekend dat je daarbij altijd de beschikking zal willen hebben over een zogenaamd huurcontract. Zoals de naam van deze overeenkomst al laat vermoeden betreft het een contract dat wordt afgesloten tussen de verhurende partij enerzijds (zijnde de eigenaar van de woning) en de huurder anderzijds. Dit gezegd hebbende is het zo dat huurcontracten niet altijd over dezelfde inhoud beschikken. Zo bestaat er bijvoorbeeld ook zoiets als een tijdelijk huurcontract. Wat je nu precies van deze laatste kan verwachten laten we je zeer graag ontdekken met de onderstaande informatie.
Wanneer is er sprake van een tijdelijk huurcontract?
Er is sprake van een tijdelijk huurcontract wanneer er een overeenkomst wordt afgesloten met een maximale looptijd van drie jaar. Dit is voor alle duidelijkheid inclusief de verlenging en hernieuwing. Het contract zal een einde nemen op de oorspronkelijk bepaalde vervaldag. Dit echter op voorwaarde dat de voor opzegging ten minste drie maanden voor de vervaldag werd berekend. Het is niet mogelijk om het huurcontract voortijdig te laten ontbinden tenzij het contract deze mogelijkheid voorziet. Standaard is dit in principe niet het geval. Wees hier dus zeker en vast aandachtig voor.
Welke voordelen zijn hier precies aan verbonden?
Er kan in de praktijk omwille van verschillende redenen voor worden gekozen om te kiezen voor het afsluiten van een tijdelijk huurcontract. De voordelen die hieraan verbonden zijn, zijn de volgende:
- De huurder hoeft bij een vertrek binnen de drie jaar geen schadevergoeding te betalen;
- De verhuurder kan rekenen op meer soepelheid en flexibiliteit;
In de praktijk is het vaak zo dat wordt gedacht dat verhuurders het bijzonder fijn vinden wanneer ze kunnen rekenen op een zo lang mogelijke looptijd voor hun huurovereenkomst. Dat is echter een foutieve aanname. Het is in de praktijk dan ook vooral zo dat een looptijd van onmiddellijk negen jaar veel verhuurders afschrikt. Daar waar in het verleden een tijdelijk huurcontract eerder zelden voorkwam is dat vandaag de dag een flink stuk vaker het geval.
Wat dien je hier verder nog over te weten?
Zowel voor verhurende als voor hurende partijen mag het dus duidelijk zijn dat een tijdelijk huurcontract een aantal zeer interessante voordelen met zich meebrengt. Zoals eerder op deze pagina al aangehaald is, is het in ieder geval zo dat de maximale looptijd van een dergelijke overeenkomst niet langer mag zijn dan drie jaar. Was er eerder al sprake van een standaard huurovereenkomst met een looptijd van negen jaar en is deze inmiddels aan verlenging toe? In dat geval is het mogelijk om ervoor te kiezen om een nieuw, tijdelijk huurcontract aan te bieden.
Wat wanneer de tijdelijke huurovereenkomst niet wordt opgezegd?
Een belangrijke vraag die in de praktijk wordt gesteld heeft te maken met de situatie waarin het tijdelijk huurcontract niet tijdig wordt opgezegd door één van de betrokken partijen. Wanneer dat niet gebeurt is het zo dat deze overeenkomst van rechtswege automatisch zal worden aangepast in een contract met een looptijd van negen jaar. Hier dienen zowel de huurder als de verhuurder uiteraard zeker en vast rekening mee te houden. Zoveel spreekt echter voor zich. Voor meer informatie ga je naar www.rocketlawyer.com.