Een terrasoverkapping wordt ook snel een overkapping of een aanbouw genoemd. Ook ‘veranda’ of zelfs ‘pergola’ passeren wel de revue. Maar dat klopt natuurlijk niet. In eerste aanzicht is een pergola ook een constructie met een soort van open dak, bedoeld om daar planten op voort te laten kruipen. Ga je in de regen onder een pergola zitten, dan wordt je nat. Een veranda lijkt al wat meer op een overkapping, alleen is die vaak verhoogd. En een aanbouw… je kunt inderdaad een overkapping tegen je huis plaatsen, dan is het een aanbouw. Maar veel terrasoverkappingen worden in de tuin gezet, vrijstaand. Ze horen dan misschien juridisch wel onder aan- en uitbouw thuis maar het zijn in wezen vrijstaande terrasoverkappingen. Tenminste: als je de overkapping ook van een steenvloer, een tegelvloer of een houten vloer voorzien hebt. Anders is het geen terrasoverkapping maar een gewone overkapping.
Het materiaal van je terrasoverkappingen
De belangrijkste keuze is wel of je je overkapping van hout wilt of van aluminium. Hout is landelijker en doet nostalgisch aan. Past goed in de tuin. Aluminium is moderner en past bij nieuwbouw. Met aluminium zet je een overkapping sneller op en je hebt er veel minder onderhoud aan dan bij hout. Eigenlijk bijna geen onderhoud. Als je hout niet zo nu en dan behandelt, is er kans op rot. Aluminium kan niet rotten, roesten of vervormen.
Wat te doen met de zon?
Dan volgt de keuze over wel of geen of soms de zon meemaken. Heb je een glazen of doorzichtig kunststoffen dak, dan komt de zon altijd bij je naar binnen op het terras. Heel mooi op mei- en septemberdagen maar in hartje zomer kan de zon ongenadig branden. Een gesloten dak betekent altijd schaduw maar dat is ook wat somber in de herfst. De beste optie is zonwering. Voor terrasoverkappingen zijn er speciale zonweringen. In het dak zitten dan lamellen die je kunt kantelen en zo open en dicht kunt zetten. Je kunt ze zelfs zo draaien dat ze steeds de zon achternagaan. Op die manier kun je zelf kiezen of je schaduw wilt of zon.
Wel of geen wanden bij je terrasoverkappingen
Daarna gaat de keuze naar eventuele wanden. De kale terrasoverkapping bestaat uit vier poten en een dak. Met wanden weer je je tegen regenslagen en windstoten. De meeste regen valt op het dak maar aan de randen van je overkapping wil het nog wel eens spetteren. En een stormwind jaagt gewoon tussen de palen door en doet zijn jeu-de-boules met alles wat er op je loungetafel staat. Kijk waar de heersende windrichting bij jou is en plaats aan die kant een glaswand zodat het ook als het waait een stuk rustiger op je overdekte terras wordt.
Beste plekje in de tuin
Uiteindelijk volgt de vraag wat de beste plek is voor terrasoverkappingen. Vaak is dat vlakbij de tuindeuren van je huis, dus tegen het huis aangebouwd. Maar wat als je een grote tuin hebt en je wilt diep in de tuin het beste plekje voor je terrasoverkapping vinden. Beantwoord dan eerst de volgende vragen:
- Waarvoor wil ik mijn terrasoverkapping gebruiken?
- Welk formaat heb ik nodig?
- Welk ontwerp wil ik?
- Waar in mijn tuin zijn de praktische plaatsingsmogelijkheden?
- Hoe gaat de zon overdag door mijn tuin heen?
- Hoe ziet de overkapping er esthetisch uit in mijn tuin?